SUCCESVOLLE NIEUWKOMERS

De instroom nieuwkomers in Nederland is en blijft groot. Zij hebben vaak veel meegemaakt, dragen soms emotionele bagage met zich mee en komen uit verschillende culturen. Elke doelgroep loopt tegen specifieke uitdagingen aan. Er wordt veel van professionele opvoeders gevraagd met betrekking tot het begeleiden van (jonge) nieuwkomers, om ze succesvol te laten aansluiten in de samenleving.

Maar wat is eigenlijk succesvol? Wanneer wordt een nieuwkomer gezien als succesvol? Wat vindt de buurt, de school of sportclub? En wat verwachten nieuwkomers zelf? Meningen kunnen divers en verdeeld zijn, wat niet altijd tot begrip en harmonie leidt. Hoe laten we die verschillende inzichten samen komen? En hoe kunnen we echt effectief bijdragen en kansen genereren?

Van 2017 tot nu
In 2017-2019 realiseerden we het ‘ISK-bijscholingstraject, waarmee 500 docenten van 20 ISK-locaties werden getraind. Met dit traject bouwden we verder aan ons jarenlange opgedane ervaring in post-conflictgebieden (zie ons internationale programma).
Vanuit het werkveld komen er signalen dat er anno 2022 extra begeleiding en ondersteuning nodig is om effectief met (jonge) nieuwkomers aan de slag te gaan.

HOE WE DAT DOEN

Om docententeams, gemeenten en andere professionals te ondersteunen bij het integratietraject en hen te helpen een professionaliseringsslag te maken, hebben wij onze expertise gebundeld in het ‘succesvolle nieuwkomers in de samenleving’ initiatief.

Samen met onderwijsexperts en partners hebben we vijf inhoudelijke trainingsmodules ontwikkeld:

  • Diversiteit & nieuwkomers
  • Trauma-sensitief lesgeven
  • Competentiegericht onderwijs ISK
  • Positieve gedragsverandering, toekomst- en handelingsperspectief
  • Schakel- en regulier onderwijs: verbinding en betere aansluiting

Lees het gehele aanbod in de flyer.

ONDERSTEUNING OP MAAT?

Niet alle situaties en doelgroepen zijn gelijk. Om behoeften en uitdagingen te verkennen kun je daarom vrijblijvend een digitaal intakegesprek met ons inplannen. We denken graag mee!

Vragen of meer weten over het programma als financier, gemeente, jongerenwerker, ISK of reguliere school? We geven je graag meer informatie en bespreken de mogelijkheden voor een samenwerking. Neem contact met ons op!