We hebben elkaar nodig

In aanloop naar ons jubileum, nemen wij jullie mee in 15 persoonlijke verhalen en visies op Respect van bijzondere en betrokken mensen. Het interview van deze week:

Gijs Huitsing – Universitair Docent Rijksuniversiteit Groningen

“In een snel polariserende samenleving is het belangrijk dat we op een respectvolle manier met elkaar blijven omgaan. Dat betekent dat iedereen zich gehoord mag voelen, maar ook naar een ander wil luisteren. Respect betekent ook dat een meerderheid rekening houdt met de wensen van een minderheid, en respect opbrengt voor onze democratische rechtstaat en de instituties die daar bij horen.
Met Respect Foundation werk ik intensief samen aan de ontwikkeling van een nieuw sociaal-emotioneel programma dat pesten wil reduceren in de onderbouw van de middelbare school: GRIPP. Dit staat voor GRoepsvorming, Identiteit en PestPreventie. Respect Foundation draagt op een waardevolle manier bij aan de ontwikkeling van GRIPP, en ondersteunt ons ook door faciliteiten beschikbaar te stellen.
Respect Foundation werkt met een open mind en vol enthousiasme met ons samen. Ze zoeken altijd naar oplossingen en dragen daar op een positieve manier aan bij. Ik vind het heel bijzonder dat ze materialen vrij beschikbaar stellen, en op die manier zo veel mogelijk mensen willen bereiken.
Mijn droom is dat we jongeren vroegtijdig leren hoe ze op een positieve manier met elkaar om kunnen gaan. Daarbij vind ik het heel belangrijk dat we leren omkijken naar elkaar. Onze individuele samenleving is meer gebaat bij een ‘wij’. Juist ook mensen die het (tijdelijk) moeilijk hebben, verdienen steun van de samenleving, zodat we de groeiende sociale of economische ongelijkheid tegen kunnen gaan. Om goed te functioneren, hebben we elkaar nodig.”

Benieuwd naar de andere interviews? Volg ons dan op LinkedIn.