Wij maken het verschil

In aanloop naar ons jubileum, nemen wij jullie mee in 15 persoonlijke verhalen en visies op Respect van bijzondere en betrokken mensen. Het interview van deze week:
Elly de Jong – Leerkracht groep 7 OBS de Roos, Amsterdam
“Ik ben mij er de laatste jaren van bewust geworden, dat ik kinderen mee wil geven ‘dat wij het verschil kunnen maken’. En ik wil kinderen laten ervaren dat mensen aardig en ontvankelijk zijn, door in de praktijk deze ervaring op te doen. Zo gingen we eerder in de Week van Respect op straat zelfgemaakte hamburgers uitdelen, vega en vlees. Tijdens het uitdelen gingen de kinderen in gesprek met mensen over wat een goede burger zijn betekent.
In november 2019 waren de kinderen verguld toen ze hoorden dat de gemeente Amsterdam zich ook heeft aangesloten bij Respect Foundation. Wij kregen in dat jaar bezoek van wethouder Marjolein Moorman, van Karlijn en Job van Adessium Foundation en van Rabbijn Awraham Soetendorp, De kinderen hebben zulke mooie herinneringen aan deze bezoeken. Ik kan dit denk ik het beste omschrijven door hun woorden te gebruiken:

Hoi, ik ben Israe en ik ben Dikra van groep 5/6,
Uw woorden zijn nog in ons hart,
Dat u zei dat ik Israe ben. U noemde mijn naam en u zei dat ik altijd ben, altijd ben wie ik ben, ook als er honderd Israe’s zijn. We hebben het thuis verteld en onze ouders vonden het een bijzonder verhaal. Onze hele klas kreeg tranen door uw mooie woorden en u heeft iedereen geraakt.

Wij hebben in de klas ook verder gepraat over Mahatma Ghandi en M.L. King en Mandela. Over Rosa Parks, Claudette Colvin en Malala. Zij maakten het verschil en ook Boyan Slat en Greta Thunberg.
En u nu ook, want u vertelt aan iedereen dat we bij elkaar horen en dat iedereen niet voor altijd slecht is.

Als de kinderen zó de wereld in kunnen stappen met herinneringen aan deze ontmoetingen, dan hebben ze waardevolle ervaringen opgedaan. Ik hoop én verwacht dat de kinderen deze in hún toekomst meenemen en dat ze weten dat ze een verschil maken.”

Benieuwd naar de andere interviews? Volg ons dan op LinkedIn.