BURGERSCHAP

Sinds 2018 ondersteunt Respect Foundation het onderwijs om de burgerschap-missie handen en voeten te geven. Naast de basisvaardigheden lezen, taal, en rekenen wordt er verwacht dat scholen aan burgerschap werken. Met de komst van de nieuwe conceptkerndoelen burgerschap is het concreet wat dit precies inhoudt, waardoor we vanuit Respect Foundation nu nóg effectiever kunnen ondersteunen.

“Gewoon lekker simpel invullen in een paar concrete stappen!”

– leerkracht groep 7/8 over het Burgerschap spel

DE BURGERSCHAPLEERLIJN

De Respect Foundation ontwikkelt al jaren (les)materiaal dat direct in te zetten is voor burgerschap en ook door deelname aan de Week van Respect werk je gericht aan de kerndoelen. Het continue en actuele aanbod is nu gevat in de Burgerschapleerlijn! Je kunt de leerlijn breed inzetten, want het bevat lessen voor alle doelgroepen en leerjaren. Dus écht iedereen kan aan de slag met de Leerlijn: PO (kleuters t/m groep 8) SBO, VO, VSO én het MBO!

Tip! bekijk de leerlijn op een computer voor de beste ervaring.

BURGERSCHAP? GEWOON DOEN!

In het kader van ‘Burgerschap? Gewoon doen!’ ontwikkelt de Respect Foundation toegankelijke, praktische en volledige producten om het onderwijs te ondersteunen bij de burgerschapsopdracht.

Burgerschaptool

Breng met de BurgerschapTool (PO en SO) het burgerschapsonderwijs op jullie school in kaart. Koppel eenvoudig domeinen en doelen aan projecten, lessen en methoden. De tool geeft inzicht in wat er al wordt gedaan, wat moet worden aangevuld en hoe jullie curriculum aansluit bij de adviesdoelen opgesteld door curriculum.nu , jullie eigen doelen én de nieuwe conceptkerndoelen van SLO.

Video afspelen

Kijk de BurgerschapTool in één minuut!

starterskit BURGERSCHAP? GEWOON DOEN!

Krijg met de burgerschap starterskit (PO) inzicht in het burgerschapsklimaat op jullie school. Maak in één (studie)middag een vliegende start: begin met een nulmeting, om vervolgens te analyseren of dit écht past bij de visie van de school, of er belangrijk thema’s missen of dat het aangescherpt moet worden om een doorlopende lijn te creëren. Samen leggen jullie een goede basis voor een curriculum vol burgerschap.

Burgerschap starterskit

DE BURGERSCHAPSMARKT

Op de BurgerschapsMarkt (PO en VO) staat ruim aanbod burgerschap! Van landelijke initatieven tot kleinschalige projecten in jouw regio. Neus rond of ga gericht op zoek met filters. Iets gevonden wat past in het schoolbeleid? Kom met één druk op de knop in contact met de aanbieder!

Bied je zelf lessen, programma’s, projecten of initiatieven aan met betrekking burgerschap? Meld je aan en doe mee op de BurgerschapsMarkt!

BurgerschapsMarkt

Burgerschap helpdesk

Met de missie om het onderwijs zo goed mogelijk te ondersteunen bij de burgerschapsopdracht initieert Respect Foundation ook trainings- en studiedagen ‘Burgerschap: Gewoon Doen!’ waarin je begeleid in beeld brengt wat jullie allemaal doen en waar je dingen kunt aanvullen.

Heeft jullie team of school meer behoefte aan een op maat gemaakte informatieve sessie burgerschap? Want, hoe zit het nu precies met de nieuwe conceptkerndoelen? Wat moeten we doen voor inspectie? En hoe sluit dit eigenlijk aan bij sociale veiligheid en monitoring? Als helpdesk of sparringpartner gaan we graag met jullie in gesprek! Mail naar educatie@respectfoundation.nl.