Open samenleving met veerkrachtige mensen

In aanloop naar ons jubileum, nemen wij jullie mee in 15 persoonlijke verhalen en visies op Respect van bijzondere en betrokken mensen. Het interview van deze week:

Irene Koster – Beleidsmedewerker diversiteit en inclusie , Gemeente ‘s-Hertogenbosch

“We worden er als gemeente bij betrokken als er problemen zijn zoals kinderen die niet meer gewoon met elkaar kunnen spelen op het schoolplein omdat er altijd ruzie is, of als op school echt verharde straatcultuur het les geven bemoeilijkt. Dat soort situaties is zo lastig te keren, dat wil je voorkomen. Daarom is de Week van Respect zo belangrijk. Respectvol met elkaar omgaan en er voor elkaar zijn; dat is de basis van een open samenleving met veerkrachtige mensen. Via Respect Educatie help je jongeren zelfstandig en verantwoordelijk de wereld in te stappen. Daar hebben zij niet alleen zelf profijt van, de hele gemeenschap profiteert hiervan. Nu en in de toekomst.

Gemeente en onderwijs creëren samen de wereld rondom de jeugd

Ik geloof heel erg in het partnerschap tussen onderwijs en gemeenten om een respectvolle omgeving te creëren. Wij bouwen samen de wereld rondom de jeugd. Scholen en gemeenten kunnen elkaar aanvullen in kennis en expertise. We kunnen kansen identificeren om te werken aan thema’s die belangrijk zijn voor onze lokale omgeving. Als gemeenten vervullen wij een rol door bijvoorbeeld zaken financieel mogelijk te maken voor scholen en bestuurlijke betrokkenheid te creëren. Een initiatief als de Week van Respect is een mooie en concrete aanleiding om die samenwerking jaarlijks op te zoeken.

Als ik kijk naar de toekomst, is mijn oproep richting gemeenten, scholen en Respect Foundation misschien wel heel simpel: doorgaan. Het is hard nodig om jonge mensen te blijven motiveren, om te blijven investeren in hun talenten en om ons samen, jong en oud, in te zetten voor een positieve leefomgeving. Dat doe je niet zomaar even. Niet in één week of in één jaar. Het is iets dat zich langzaam ontwikkelt en elke keer weer aandacht nodig heeft om verder te groeien en te verstevigen.”

Benieuwd naar de andere interviews? Volg ons dan op LinkedIn.