#ikdeelmijnverhaal – Rabbijn Awraham Soetendorp

Rabbijn Awraham Soetendorp is trotse Founder van de Respect Foundation. Al vele jaren inspireert de Rabbijn kinderen en jongeren met zijn persoonlijke verhaal. In de Week van Respect 2020 voor het eerst via Zoom. En zoals Rabbijn Soetendorp zelf zegt; ”De afstand tussen mijn huiskamer en het leslokaal werd moeiteloos overbrugd. De intimiteit brak door het scherm”.

Ik begin mijn gastles in groep 7, ik start met een onconventionele zelf-introductie en een foto van mijzelf als 11 jarige jongen. “Ben ik veel veranderd?” vraag ik de groep. Er volgt ingehouden gelach. De echte vraag is; “denken jullie dat ik van binnen veel ben veranderd?” Na een korte stilte gaan vrijwel alle vingers omhoog: ‘Nee, niet veel, meneer”.

‘Dat is voor mij ontroerend’, antwoord ik. ”Jullie beseffen dat er gevoelens en dromen zijn die altijd bewaard blijven in ons hart”.
Ik vraag de klas om hun dromen met mij te delen. Wat er volgt is een lange rij van leerlingen die, geduldig wachtend op hun beurt, mij deelgenoot maken van hún dromen. Het leslokaal vult zich met kinderartsen, dieren artsen, een tandarts ,een architect, een kok, een turnster, een profvoetbalster …. Er heerst een rijk, hoopvol toekomstbeeld.

Het persoonlijke verhaal online
Ook een online klaslokaal kan onverwacht veiligheid bieden aan docenten en leerlingen. De intensiteit groeit wanneer er, in de volgende klas, leerlingen reageren op het verhaal wat ik deel. Enkele jaren geleden vroeg ik vanaf het toneel in een centrum in Dronten, waar honderden leerlingen van verschillende scholen zich verzameld hadden. Of er leerlingen waren die, ondanks het feit dat ze met zovelen waren, bereid waren te vertellen over hun eigen ervaringen van discriminatie. En een meisje ver achter in de zaal antwoordde: ‘Ik heb veel last van een inktvlek op mijn wang waarmee ik geboren ben. Ja, u kunt het niet zien uit de verte, maar ik werd er dagelijks mee gepest. Ik ben om deze reden van school gewisseld. Ik ben zo blij dat ik op deze school waar ik nu ben helemaal niet gepest wordt, integendeel’ en ze keek met een glimlach om zich heen. ‘Hier ben ik veilig en blij’.

Met leerlingen ga ik het gesprek aan, ik vraag en luister. Samen hebben we het over onderwerpen die besproken moeten worden maar niet altijd makkelijk zijn om over te spreken.

Ik denk terug aan mijn gesprekken tijdens de Week van Respect 2020 met tranen in mijn ogen. Deze Week heeft mij er wederom van doordrongen hoe onze persoonlijke verhalen, docenten en leerlingen kunnen verbinden. En hoeveel van kwetsbare kracht in kinderen en jongeren schuilt. Respect is een werkwoord. En samen zullen we het doen!

-Rabbijn Awraham Soetendorp #ikdeelmijnverhaal